وبلاگ

آخرین اخبار ما

image

چگونه بلاک چین به پدیدآورندگان محتوا کمک خواهد کرد؟

 

 
بلاک چین یکی از فناوری‌های جذابی است که این روزها به شدت مورد توجه قرار گرفته است. بلاک چین کاربردهای متعددی دارد که برای نمونه می‌توان به استفاده از آن در صنعت بانکداری و خدمات مالی، ثبت املاک، گردشگری و صنایع نفت و گاز اشاره کرد. اما حوزه تولید محتوا نیز یکی از حوزه‌هایی است که از توان بالقوه بالایی برای بهره‌گیری از بلاک چین برخوردار است. شرمن لی (Sheman Lee) یکی از فعالان در زمینه بلاک چین است که سابقه بنیانگذاری استارتاپ «گود اودینس» (Good Audience) را در کارنامه خود دارد. او در مقاله‌ای در نشریه فوربز به کاربردهای بلاک چین در زمینه تولید محتوا می‌پردازد.
 

انقلاب بلاک چین در تولید محتوا

 
به عنوان کسی که یک رسانه اجتماعی موفق یعنی «گود اودینس» را راه‌اندازی کرده است، با دشواری‌هایی که پدیدآورندگان محتوا برای کسب درآمد از کارشان روبرو هستند به خوبی آشنایی دارم. باید چند سال اول را فقط به جمع‌آوری مخاطب و تولید هر روزه محتوا بپردازید. تنها در این صورت است که می‌توانید حداقلی از درآمد را به دست آورید.
پلتفرم‌هایی نظیر توییتر، فیسبوک و اینستاگرام انبوهی از تبلیغات را به نمایش درمی‌آورند. اما درآمد حاصل از این تبلیغات به جیب خودشان می‌رود و چیزی به پدیدآورندگان محتوا نمی‌رسد، مگر اینکه قرارداد و سازوکار همکاری خاصی با تبلیغ‌دهنده و یا شبکه اجتماعی نمایش دهنده محتوا و تبلیغ داشته باشند. البته بیشتر پدیدآورندگان محتوا در دسته اول قرار می‌گیرند و از این درآمد محروم هستند.
الگوی  غیرمتمرکزسازی و بلاک چین ابزاری بسیار ارزشمند برای حل این مشکل هستند. هر محتوا را می‌توان به همراه تعداد دفعات مشاهده، پسندیدن و نظرات ثبت شده برای آن بر روی بلاک چین ثبت کرد. پدیدآورندگان محتوا از اطلاعات دقیقی درباره تاثیری که در شبکه‌ّهای اجتماعی دارند آگاه شده و پاداشی متناسب با آن را دریافت می‌کنند.
 

پاداش مجازی در بلاک چین

 
یک شبکه اجتماعی با نام استیمیت (Steemit) به پدیدآورندگان محتوا امکان می‌دهد به ازای هر رای مثبتی که از کاربران دریافت می‌کنند، یک توکن استیم (STEEM) دریافت کنند. این توکن‌ها را در ادامه می‌توان به پول رسمی تبدیل کرد. این پلتفرم از مارس ۲۰۱۶ آغاز به کار کرد و اکنون بیش از ۷۵۰ هزار کاربر دارد. استیمیت در نوامبر ۲۰۱۷ اعلام کرد که حدود ۳۰ میلیون دلار به بیش از ۵۰ هزار کاربر پرداخت شده است.
البته مشکل استیمتیت این است که پدیدآورندگان محتوا باید محتوای خود را حتما بر روی این پلتفرم قرار دهند تا بتوانند از پاداش آن بهره‌مند شوند. در واقع محتوایی که با زحمت زیاد تهیه کرده‌اید و بر روی شبکه‌های اجتماعی پرطرفداری نظیر فیسبوک، توییتر و اینستاگرام قرار‌ داده‌اید نمی‌توانند از این پاداش‌ها بهره‌مند شوند. این شبکه‌های اجتماعی هنوز نیز طرافداران بیشتری دارند و کاربران وقت زیادی را در آنها می‌گذرانند.
گیفتو (Gifto) یک پروتکل غیرمتمرکز پاداش‌دهی مستقر در هنگ‌ کنگ است که با هدف حل این مساله ایجاد شده است. این پلفترم به کاربران امکان می‌دهد تا به پدیدآورندگان محتوای مورد علاقه خود هدیه‌ای مجازی بدهند. این هدایا را می‌توان با توکن GTO این پلتفرم معاوضه کرد و سپس این توکن را با پول رسمی عوض کرد. کاربران می‌توانند در فیسبوک، توییتر و اینستاگرام یا هر پلتفرم رسانه اجتماعی در این کار مشارکت کنند.
هنگ کنگ مدتی است به قطبی برای فعالیت‌های حوزه رمزگذاری (نظیر ارزهای دیجیتال و کاربردهای مختلف بلاک چین) تبدیل شده است. به همین دلیل هیچ تعجبی ندارد که آپلایو (Uplive) که یک برنامه پخش زنده در آسیا به شمار می‌رود و ۳۰ میلیون کاربر دارد، ایده گیفتو را پیشنهاد کرده است.
اندی تیان (Andy Tian) مدیرعامل شرکتی است که مالک آولایو و گیفتو به شمار می‌رود. او که سال‌ها درباره بازی‌وارسازی (گیمیفیکیشن) بر این باور است که هدایای مجازی راهی برای حفظ هواداران و نیز پدیدآورندگان محتواست. آقای تیان اعلام کرد که آپلایو حدود ۱۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۷ در طریق فروش هدایای مجازی درآمد داشته است و پیش بینی می‌شود این درآمد در سال ۲۰۱۸ به بیش از ۳۰۰ میلیون دلار برسد. گیفتو جایگزین زیرساخت فعلی آولایو برای هدیه دادن می‌شود. به نظر می‌رسد این پروژه یکی از معدود پروژه‌های تعریف شده بر اساس بلاک چین باشد که مدل کسب‌وکاری به جز افزایش ارزش سکه را دنبال می‌کند. همچنین تعداد صاحبان توکن از ۱۲ هزار به ۳۰ میلیون کاربر قابل افزایش است.